Tuesday, November 07, 2006

Dag 4
Na twee dagen het gebied rond het Myvatn-meer te hebben bekeken, rijden we naar Egilsstadir, een plaats meer naar het oosten. De weg ernaar toe, was een rit van ongeveer 200 km. Omdat de wegen vol sneeuw lagen en we vreselijk veel last van stuifsneeuw hadden, konden we niet harder rijden, dan 35 km/uur. Dan duurt 200 km. lang. Vooral als je in die 6 uur rijden ook nog eens nauwelijks verkeer tegen komt. Misschien 10 auto's in die 6 uur. Wat en onvoorstelbare eenzaamheid. Geen hand voor ogen zien, geen bereik met je telefoon en geen ander verkeer...
Onderweg nog de hoogste boerderij van IJsland bezocht. De boer heeft zelf een kerkje, restaurant en benzinestation gebouwd. Alles dicht, dat wel, maar toch een bezoekje waard.

Het kerkje:

Het restaurant:

En het benzinestation:

Het restaurant en benzinestation hebben een grasdak, dat zie je wel meer in IJsland.

In de buurt van Egilsstadir overnacht. Om precies te zijn in Hallormsstadur. Na dagen kale vlaktes te hebben gezien, is het ook leuk om door het enige bos in IJsland te rijden. Omdat er bijna geen bomen groeien, zijn ze hier met allerlei verschillende boomsoorten aan het experimenteren. Welke bomen kunnen tegen hele korte zomers en heel veel kou?

Hallormsstadur:


Wat ook een hele expeditie is, is het tanken. De meeste benzinestations zijn onbemand, dus kun je tanken via een automaat. Er verschijnen allerlei IJslandse zinnetjes op het scherm en... zoek het maar uit... Maar je gelooft het niet... het is gelukt! We hebben voor 3000 kronen benzine in de auto. Hij doet het weer een poosje, gelukkig!

Tanken, aan de auto kun je zien dat het 'barre' omstandigheden waren:

No comments: